VABILO: Krim in Iški vintgar

V soboto, 27. maja 2017, vas vabimo na Krim (1107 m), goro, ki se kot stražar sklanja nad južnim robom Ljubljanskega barja. In res, razgled z vrha je ob lepem vremenu izreden – medtem, ko ga z drugih strani obkroža valovita gozdnata pokrajina, nam pogled čez Barje drsne na vršace Kamniško-Savinjskih Alp, nekoliko bolj proti zahodu pa se raztegujejo Karavanke in bleščijo Julijci. Ravno zaradi tega je vrh Krima že od časa habsburške monarhije izredno pomembna trigonometrična točka. Tik pod vrhom so tudi vojaški objekti, zaradi katerih je bil dostop nanj nekaj časa prepovedan, sedaj pa na srečo temu ni več tako.
Samo Krimsko pogorje sicer skriva veliko zanimivosti, ena izmed pomembnejših pa je Iški vintgar – mestoma ozek kanjon, ki ga je reka Iška vrezala med Krimom in Mokrcem ter predstavlja naravno ločnico med Dolenjsko na vzhodu in Notranjsko (s Krimom) na zahodu, na sotočju Iške in Zale pa je tudi stičišče štirih občin.

Mi se bomo na Krim podali skozi to slikovito sotesko, kar pomeni, da nas čaka kar nekaj “kilometrine”. Hoje je torej kar precej, za kakšnih 6 h, od tega približno 4 za vzpon, pri tem pa postanki niso všteti.

Oprema: primerna planinska obutev, vremenu ustrezna oblačila, pohodniške palice, zaščita proti klopom (!!!) in pred soncem. Hrana in pijača iz nahrbtnika ter v planinskem domu na Krimu.
Odhod ob 6. uri iz Rogatca, povratek zvečer.
Stroški prevoza bodo znašali 17 € na osebo, za mlade planince pa 14 €. Za tiste člane z neporavnano članarino za tekoče leto je znesek 20 €.
Prijave sprejema Ines Zalezina (040 606 722) do četrtka, 25. 5. 2017. Mladi planinci – prijavite se v šoli.
Izlet bo vodil Miha Pavšič (041 367 856), pri katerem lahko dobite vse dodatne informacije.

Podrobnosti o poti so v priloženem vabilu v formatu PDF.