VABILO: Na Babo!

Vabimo vas na izlet na Veliko Babo (2016 m) in sosednjo Veliko Monturo (1958 m) nad Lepeno pri Krnskem jezeru. Izlet bo v soboto, 30. 9. 2017, do Lepene pa se bomo odpravili že dan prej in prespali v Domu dr. Klementa Juga (700 m), ki bo tudi naše izhodišče za vzpon v soboto. Nekaj podrobnosti najdete v besedilu spodaj.

Velika Baba (v sredini v ozadju) nad Krnskim jezerom.

Pogled z Velike Monture proti Veliki Babi.

Velika Baba je najvišji vrh vzhodnega grebena nad dolino Lepene, ki se začne z gozdnatim Črnim vrhom in se preko osamljenega Vovenka, Kaludra in Črne prsti vleče do Babe in potem še zadnjič poskoči na Monturo, preden se spusti v dolinico Doliči, po kateri poteka planinska pot med Krnskim jezerom in Komno. Najenostavnejši pristop na vrh je od Doma dr. Klementa Juga v Lepeni, od koder je za dobre 4 h hoje – sprva po mulatjeri, nato pa še po lahki označeni planinski poti.

Na vrhu Velike Babe, pogled proti Krnu (desno v ozadju).

Obisk sosednje Monture se ponuja kar sam (malo dol, pa še slabih 150 m vzpona), z nje pa sestopimo bodisi po poti vzpona ali pa naredimo ovinek proti vzhodu do označene poti proti Komni, a ko jo dosežemo, zavijemo nazaj proti jezeru, nato pa pred sestopom seveda še malo posedimo pri planinskem domu pri Krnskih jezerih!

Skupno bo vzpona za okoli 5 h 30 min (počitki niso všteti), sestop pa bo seveda nekoliko hitrejši 🙂 Višinske razlike je za okoli 1500 m.

No, pa še nekaj obveznih “tehnikalij”:

  • prijave: do četrtka, 28. 9. 2017, do 12. ure; zbirata jih Miha Pavšič in Hari Križanec (glej spodaj)
  • odhod: v petek, 29. 9., iz Rogatca ob 17. uri
  • spanje: s petka na soboto spimo v Domu dr. Klementa Juga, vzpon začnemo v soboto zjutraj
  • oprema itd.: vremenu primerna pohodniška oblačila, visoki planinski čevlji, zaščita pred vetrom in soncem, planinska izkaznica z znamkico za tekoče leto, pohodniške palice, stvari za prenočevanje v planinskem domu (pustimo v avtu)
  • hrana in pijača: iz nahrbtnika, pa tudi v planinskem domu; vsekakor imejte na izletu okoli 2 litra vode (ali več)
  • prevoz: po dogovoru, glede na število udeležencev (plačilo v obliki prispevka, če gremo z osebnim avtomobilom)
  • povratek: v soboto v poznih večernih urah

V primeru slabega vremena bo izlet prestavljen ali odpovedan. Obvestilo bo objavljeno na spletni strani, prav tako pa bo odpoved/prestavitev sporočena prijavljenim.

Izlet bosta vodila Miha Pavšič (041 367 856) in Hari Križanec (031 853 736), pri katerih lahko dobite dodatne informacije.

Vabljeni!