VABILO: Slivnica

V nedeljo, 17. decembra 2017, vas vabimo v domovanje coprnic – na Slivnico (1114 m)!

Slivnica se ogleduje v zamrznjenem Cerkniškem jezeru.

Navkljub čarovniškem slovesu je Slivnica prav “prijazen” hrib – na vrh vodi kar nekaj poti, najbolj obiskana pa je seveda tista iz Cerknice, ki nas v slabih dveh urah privede do velikega planinskega doma tik pod samim vrhom, imenovanim Velika Slivnica, na katerem stoji manjši oddajnik. Od koče, no, pa že nekoliko nižje, se odpirajo zelo lepi razgledi proti jugu na ravnico z muhastim Cerkniškim jezerom, ki je zdaj večje, zdaj manjše, onstran jezera pa so Javorniki. Za nameček je Slivnica še del razširjene Slovenske planinske poti (žig).

Razgled s Slivnice na ravnico s Cerkniškim jezerom. Spodaj ob vznožju se lepo vidi Cerknica.

Pot, ki jo bomo ubrali mi, je enostavna in primerna za vsakogar, potrebna je le zimska oprema, če bo takrat kaj snega (trenutno je!) – sem spadajo primerna oblačila in dovolj visoka obutev, pohodniške palice, gamaše so včasih priporočljive, a glede na to, da je pot po sneženju takoj zgažena, ponavadi ni problema tudi če smo brez. Hrana in pijača iz nahrbtnika in pa v koči (čez vikende je stalno odprta).

Prijave zbira Ines Zalezina (040 606 722) in sicer do četrtka, 14. 12.
Stroški prevoza 15 € po osebi (poravnate na izletu).
Odhod iz Rogatca v ob 6. uri zjutraj. Povratek zvečer.

Zimski nakit 🙂

Izlet bo vodil Nedelko Kuhar (041 763 490), pri katerem dobite vse dodatne informacije glede izleta.

Nadejamo se, da nam bodo coprnice naklonile lepo vreme :), če se bodo razjezile pa bo izlet odpovedan.

VABLJENI!

VABILO: Janče

Vabimo vas, da se nam za Martinovo soboto (11. 11. 2017 ;)) pridružite na izletu v Posavsko hribovje – mahnili jo bomo na Janče (792 m).

Planinski dom na Jančah

Janče so hkrati vrh in sosednja raztresena hribovska vas, katere prebivalci imajo res lep razgled – ob lepem vremenu sega do večine bolj poznanih vrhov Slovenije. No, če pa razgleda ni pa še zmeraj preostane počitek in okrepčilo v prijetnem planinskem domu tik na vrhu, do koder se bomo odpravili iz Jevnice ob Savi. Hoje je skupno za dobre 3 ure in pol (2 za vzpon ter 1,5 za sestop, počitki niso všteti), sama pot pa je enostavna in primerna za vsakogar. Pridelali bomo za okoli 600 m višinske razlike.
Potrebujete običajno planinsko opremo, priporočljive so pohodniške palice, pa seveda vremenu primerna oblačila. Odveč ne bo tudi kaj za pod zob, pa seveda nekaj pijače, je pa možno kaj kupiti tudi v omenjenem planinskem domu.

Prijave: do četrtka, 9. 11., pri Ines Zalezina (040 606 722).
Prevoz: avtobus; 15 € za otroke, 17 € za člane in 20 € za tiste člane, ki še niso plačali članarine za tekoče leto.
Odhod: v soboto, 11. 11., ob 6:45 iz Rogatca.
Povratek: v zgodnjih večernih urah.

V primeru slabega vremena bo izlet prestavljen ali odpovedan.

Izlet bo vodil Miha Pavšič (041 367 856), pri katerih lahko seveda dobite dodatne informacije.

Lepo vabljeni!

Kostanjev piknik

Objava z enonevno zamudo… Pravzaprav ne! Z letošnjim kostanjevim piknikom, ki je bil 7. oktobra, smo pravzaprav prehiteli lanskega, 8. oktobra. Tako da bo kar prav 😉 Tudi vreme je bilo “prav”, več kot “prav” – bilo je čudovito! Del poti zjutraj je bil sicer v senci, a ko smo prišli višje nas je objelo toplo jesensko sonce. In ne samo sonce, tudi gobice vseh vrst, še posebej toplo pa so se k nam stiskali jurčki 😉 Pot do izvira Sotle je tako kar hitro minila, še hitreje spust po grebeu do lovske koče, kjer nas je že čakal kostanjepek (kostanjev pek?) z loncem vročih kostanjev, pa še kaj pečenega se je našlo! Utrinki 🙂

VABILO: Kostanjev piknik

V soboto, 7. 10. 2017, se ob 9. uri dobimo v Lipovcu pri Lovski koči, od koder se bomo peš podali proti izviru reke Sotle in nato naprej proti Koserjevi koči na Belincu, kjer bomo na ognju spekli kostanj in še kaj. Hoje je približno za dobri dve uri, pot pa je primerna za vse pohodnike. Bodite primerno oblečeni (več slojev oblačil, vetrovka, kapa) in obuti (planinski čevlji), s seboj imejte sendvič in topel napitek.

»Cena« izleta je pol kilograma kostanja, ki ga prineseš mentorici skupaj z izpolnjeno prijavnico do petka, 6. oktobra. Starši, po otroke pridite k Žeraku (prelaz Vrhe) ob 15. uri. Za dodatne informacije pokličite 040 606 722 (Ines). V primeru neugodnega vremena vas pravočasno obvestimo o odpovedi piknika.

Še vabilo v formatu PDF: klik!

VABILO: Na Babo!

Vabimo vas na izlet na Veliko Babo (2016 m) in sosednjo Veliko Monturo (1958 m) nad Lepeno pri Krnskem jezeru. Izlet bo v soboto, 30. 9. 2017, do Lepene pa se bomo odpravili že dan prej in prespali v Domu dr. Klementa Juga (700 m), ki bo tudi naše izhodišče za vzpon v soboto. Nekaj podrobnosti najdete v besedilu spodaj.

Velika Baba (v sredini v ozadju) nad Krnskim jezerom.

Pogled z Velike Monture proti Veliki Babi.

Velika Baba je najvišji vrh vzhodnega grebena nad dolino Lepene, ki se začne z gozdnatim Črnim vrhom in se preko osamljenega Vovenka, Kaludra in Črne prsti vleče do Babe in potem še zadnjič poskoči na Monturo, preden se spusti v dolinico Doliči, po kateri poteka planinska pot med Krnskim jezerom in Komno. Najenostavnejši pristop na vrh je od Doma dr. Klementa Juga v Lepeni, od koder je za dobre 4 h hoje – sprva po mulatjeri, nato pa še po lahki označeni planinski poti.

Na vrhu Velike Babe, pogled proti Krnu (desno v ozadju).

Obisk sosednje Monture se ponuja kar sam (malo dol, pa še slabih 150 m vzpona), z nje pa sestopimo bodisi po poti vzpona ali pa naredimo ovinek proti vzhodu do označene poti proti Komni, a ko jo dosežemo, zavijemo nazaj proti jezeru, nato pa pred sestopom seveda še malo posedimo pri planinskem domu pri Krnskih jezerih!

Skupno bo vzpona za okoli 5 h 30 min (počitki niso všteti), sestop pa bo seveda nekoliko hitrejši 🙂 Višinske razlike je za okoli 1500 m.

No, pa še nekaj obveznih “tehnikalij”:

  • prijave: do četrtka, 28. 9. 2017, do 12. ure; zbirata jih Miha Pavšič in Hari Križanec (glej spodaj)
  • odhod: v petek, 29. 9., iz Rogatca ob 17. uri
  • spanje: s petka na soboto spimo v Domu dr. Klementa Juga, vzpon začnemo v soboto zjutraj
  • oprema itd.: vremenu primerna pohodniška oblačila, visoki planinski čevlji, zaščita pred vetrom in soncem, planinska izkaznica z znamkico za tekoče leto, pohodniške palice, stvari za prenočevanje v planinskem domu (pustimo v avtu)
  • hrana in pijača: iz nahrbtnika, pa tudi v planinskem domu; vsekakor imejte na izletu okoli 2 litra vode (ali več)
  • prevoz: po dogovoru, glede na število udeležencev (plačilo v obliki prispevka, če gremo z osebnim avtomobilom)
  • povratek: v soboto v poznih večernih urah

V primeru slabega vremena bo izlet prestavljen ali odpovedan. Obvestilo bo objavljeno na spletni strani, prav tako pa bo odpoved/prestavitev sporočena prijavljenim.

Izlet bosta vodila Miha Pavšič (041 367 856) in Hari Križanec (031 853 736), pri katerih lahko dobite dodatne informacije.

Vabljeni!