VABILO: Košutica

Vabimo vas, da se nam v soboto, 23. septembra 2023, pridružite na izletu na Košutico (1968 m), imenovano tudi Ljubeljska Baba – že samo ime pove, kje v Karavankah se vrh nahaja. Računajte na slabe 3 h hoje navkreber (brez upoštevanih počitkov) z 910 m vzpona. Prijave zbira Ines Zalezina (040 606 722) do četrtka, 21. septembra. Še nekaj podrobnosti najdete v priloženem vabilu.

V družbi kozorogov in imenitnih vrhov

Naš izlet na Špik Hude police se je začel že dan prej – zapeljali smo se v Čezsočo, kjer smo prespali v taboru mladih planincev, v tem terminu so taborili planinci iz PD Slivnica pri Celju. Naslednji dan smo vožno nadaljevali do planine Pecol, ki je bila izhodišče naše ture. Kar lep del poti smo bili v prijetni hladni senci, ki jo je metal greben z načim ciljem, pot pa nikakor ni bila dolgočasna – vse naokoli so se razkazovali imenitni vrhovi, za nameček pa so nam družbo delali še kozorogi 🙂 Ko smo stopili na vrh so se okoliški vrhovi sramežljivo skrivali v meglicah, le Viš se je ponosno kazal nad dolino Zajzere. Sestopili smo po poti vzpona, se osvežili v koči Brazza, malce umili v Ziljici in okrepčali na Jesenicah – in dan se je zdel prav lepo zaključen!

Nekaj utrinkov smo zbrali v galeriji.

VABILO: Špik Hude police

Planina Pecol
V soboto, 8. 7. 2023, vas vabimo na izlet na Špik Hude police (2420 m n.m.; Cima di Terrarossa). Nahaja se na italijanski strani Julijcev v družbi Montaža in Viša pa je lep razgled na okolišče vršace. Vrh je znan tudi po tem, da planincem družbo pogosto delajo kozorogi.

Na vrh se bomo povzpeli s planine Pecol (1510 m n.m.), od koder vodi do vrha lahka neoznačena steza, na kateri bo pa vendarle potrebno premagati 910 višinskih metrov, kar je za pribl. 3 h zmerne hoje (brez upoštevanih postankov). Sestopili bomo po isti poti. Na poti je sicer koča, a se bomo od nje poslovili že na nadmorski višini 1660 m, tako da ne pozabite vzeti s seboj primerne količine vode in nekaj hrane.

Potrebna oprema: hrana in pijača, pohodniške palice, vremenu in nadmorski višini primerna oblačila, čelada (možnost padajočega kamenja), zaščita pred soncem.

Odhod iz Rogatca ob 4.30, prevoz glede na število prijav, okviren strošek 25 EUR po osebi. Podrobnosti o odhodu dobijo prijavljeni po telefonu.

Izlet bo vodil Miha Pavšič (041 367 856), prijave pa zbira Ines Zalezina do četrtka, 6. 7. 2023.

Špik Hude police. Foto: JakobZ, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Dan slovenskih planincev

Planinska zveza Slovenije v mesecu juniju organizira Dan slovenskih planincev, letos bo srečanje na Kalu nad Hrastnikom in sicer v soboto, 10. 6. 2023. Več informacij o dogodku je na voljo v letaku PZS.

Dogodka se bomo udeležili tudi mi. Najugodnejša varianta je, da se do izhodišča oz. do Hrastnika peljemo z vlakom. Od železniške postaje Hrastnik do posameznih izhodišč pohodov bo organiziran brezplačni avtobusni prevoz. Odhod vlaka iz vstopne postaje Poljčane bo ob 7.16, v Hrastnik bomo prispeli uro kasneje. Podroben čas potovanja in presedanja v Zidanem mostu si lahko ogledate v iskalniku voznih redov na strani SŽ. Vračali se bomo z vlakom. Od 15. do 18. ure bo organiziran rezplačen avtobusni prevoz v Hrastnik.

Za praporščake in starejše osebe, ki težje hodijo, bo peljal brezplačni avtobus do prizorišča. Podrobnejše informacije so v prilogi.

Do Poljčan se bomo zapeljali z osebnimi avtomobili, otroke do 18. leta prosimo, da jih zapeljete starši in tudi pridete po njih v Poljčane.

Prijave sprejema Ines Zalezina na tel. 040 606 722.

Češnjev pohod

Vabimo vas, da se nam pridružite na tradicionalnem Češnjevem pohodu od Donačke gore do Boča 3. junija 2023, z začetkom ob 8. uri izpred Rudijevega doma. Vse podrobnosti so v priloženem vabilu.

Prisrčno vabljeni!

Planinska pot XIV. divizije

Pozdravljeni,

letos zaključujemo s pohodi po vezni planinski poti XIV. divizije, ki so jo v preteklih osmih letih obnovili markacisti iz 14 planinskih društev, ki so skrbniki VPP XIV. divizije in nosilci obhodnice v dolžini 181,7 km z 29 kontrolnimi točkami. Mnogi so prispevali k obuditvi te planinske poti z željo, da tudi v prihodnje ostane urejena in v ponos nam vsem. Ob tej priložnosti je bil izdan tudi planinsko zgodovinski vodnik Po poteh XIV. divizije. Naročite ga lahko v planinski trgovini. (https://planinskatrgovina.pzs.si/product/po-poteh-xiv-divizije)

Na zaključku tako obsežne akcije se spodobi, da to obeležimo na primeren in svečan način s srečanjem in slovesnostjo v soboto, 27. maja 2023. Za pohod se prijavite pri Ines Zalezina (tel. 040 606 722), do torka, 23. 5. 2023. Vabilo s podrobnostmi je v prilogi.

Vabljeni!

Ivanščica

Izlet na Ivanščico je le uspel, prijetna družba štirinajstih odraslih, toplo in sončno vreme nas je minulo nedeljo zvabilo na pohod. S hojo smo začeli v kraju Belec in bili v pol ure hoda že pri prvi planinski koči Belecgrad, kjer nas je ob kratkem postanku kar oskrbnik koče počastili z jutranjo pijačo. Je rekel, “ko se boste nazaj grede vračali, takrat boste kupili, zdaj pa je zastonj”. Po kratkem postanku smo nadaljevali pot strmo navkreber po zelenem bukovem gozdu, postlanim s tisočerimi rahlo dehtečimi čemaži. Toliko čemaža še svoj dan nismo videli, ogromno ga je. Nekaj vmesnih postankov in že smo prispeli tik vrha Ivanščice, kjer smo se razgledovali po bližnji in daljni okolici, izredno daleč se vidi, tako daleč, da smo lahko pokukali v Rogatec, proti Madžarski, daleč proti jugu in zahodu. Pri Pasarićevi koči smo se ugodno okrepčali in odžejali. Pot nazaj v smeri zahoda nas je vodila pod Batinsko gl. in Belige ter preko Planine in Oberšja do razvalin gradu Ošterc in planinske koče Majer, kjer smo naredili kratek postanek in nato nadaljevali s hojo pod južnim delom Ivanščice proti ostankom gradu Belecgrad in do izhodiščne koče Belecgrad, kjer smo tokrat svoj zapitek tudi poravnali. V številkah je bilo nekako takole, 7 uri in pol čiste hoje, s postanki in počitki primerno več, prehojenih 20 km planinske poti in nabranih dobrih 1000 metrov višin. Zadovoljni in prijetno utrujeni od sonca in poti, smo se vrnli domov v preostanek nedeljskega večera.ž

VABILO: Ivanščica

V nedeljo, 7. maja 2023, vas vabimo na izlet na Ivanščico (1061 m n.m.), najvišjo goro hrvaškega Zagorja. Vse informacije v zvezi z izletom, potrebno opremo ter prijavo so navedene v priloženem vabilu.
Lepo vabljeni!