Delovna akcija na Donački gori

Na današnji delovni akciji popravila poti na Donačko goro se nas je v lepem, vendar hladnem jutru zbralo dvanajst takšnih, ki nam tudi v nedeljo ne zmanjka delovne vneme. Želeli smo sicer več rok, vendar smo tudi s temi naredili vse kar smo si za danes zadali, le trajalo je malo dlje. Tako smo najprej nanosili nacepljen les po poti proti vrhu gore ter na nekaj mestih popravili lesene stopnice in dotrajane količke. Na vrhu gore smo porezali nekaj razbohotenega rastja in grmovja, tako da je pogled proti Boču, Kamniško in Savinjskim Alpam ter Pohorju bolj prost in obširen. Že prejšnji teden pa smo na goro pripeljali les za obnovo poti in počistili rastje okrog bivaka ter raztrosili pesek po cesti in dvorišču pri planinskem domu.

2015-04-18-Delovna_akcijaNa vsa mesta, kjer “pohodniki” na Donačko goro delajo bližnjice in stranpoti, smo nanosili vejevje in les, ki je podrt od zime, snega in žleda podrt ležal v bližini od zimskih vetrov, snega in žleda. Z njim smo tako zapolnili prečnice, ki so prava sramota, kakršno puščajo za seboj neozaveščeni obiskovalci naše hišne gore. Morda se ljudje ne zavedajo, da hodijo po zaščitenem Donačko-gorskem pragozdu in najstarejši nadelani planinski poti v Sloveniji, ki jo vrsto let prostovoljno vzdržujemo, nadelujemo in obnavljamo člani planinskih društev, ki nas skupaj veže narava, gorništvo in domača Donačka gora. Planinsko društvo “Sloga” Rogatec ima v svojem katastru planinskih poti skoraj trideset kilometrov le-teh, ki jih je potrebno letno vzdrževati, urejati in na njih postoriti več dela kot le samo njihov pregled. Obiskovalci gora, spomnite se, koliko prostovoljnega truda je potrebno vložiti v delo na planinskih poteh in, prosimo, ne delajte nam bližnjic ter stranpoti, saj le-teh nimamo zavedenih v planinskih katastrih, da bi lahko rekli, da so naše, planinske. Dejansko so to vsiljene bližnjice od tistih, ki jih tako vneto skozi leto vzdržujejo s svojimi mimohodi in prav bi bilo, da bi jih prišli kdaj pogledat z bolj kritičnimi očmi.

Danes je čudovita nedelja privabila na goro v času delovne akcije veliko pohodnikov iz okoliških krajev in drugod, prišli so kot precej številčna skupina planinci iz PD Piramida, Maribor – Ptuj s svojimi gosti PD Duga Rijeka iz Hrvaške in prav lepo je bilo videti nasmejane obraze, kako organizirano stopajo po planinski poti proti vrhu Štajerske lepotice.

Zahvaljujem se vsem, ki smo danes k delu pristopili in nam kakorkoli pomagali, še posebej pa to velja za g. Fanči Justin, ki nam je podarila traktor kostanjevega lesa ter Danici Kos, ki nam je skuhala nedeljsko enolončnico. Vsekakor velja pohvaliti markaciste Željka in Vlada kot organizatorja letošnje spomladanske akcije, hvala tudi PD Ložno sv. Florijan za njihov vsakokratni delovni prispevek.

Prvomajski prazniki se hitro bližajo in ob teh dnevih Donačka gora pritegne lepo število obiskovalcev. Veseli smo vseh, resnično pa si želimo, da bi vsi uporabljali le označene planinske poti, saj nam bo s tem prihranjen marsikateri popoldan ali vikend, ko je te poti potrebno obnavljati, da so prijazne, dobro označene in predvsem varne za vse pohodnike.

Nekaj utrinkov z delovne akcije je na ogled v naši galeriji.

Harold Križanec
predsednik PD “Sloga” Rogatec