Vabilo: Fužinske planine

V soboto in nedeljo, 21. in 22. septembra 2013, vas vabimo na izlet po Fužinskih planinah!

Debeli vrh

Debeli vrh

Fužinske planine imenujemo del Julijskih Alp med Bohinjem in Triglavskim pogorjem, samo ime pa izvira iz starodavnega načina pridobivanja železa, ki je bil značilen za te kraje. Območje je pravzaprav zelo razčlenjena visokogorska kraška planota, deloma pokrita z gozdovi, ruševjem in travniki, po njej pa so posejane številne prijazne planine.
Mi se bomo na pot podali iz doline Voje, ki Fužinske planine objema z vzhodne strani. Od planinskega doma na Vojah (690 m) se bomo podali najprej po dolini Mostnice do zatrepa doline, si ogledali slap Mostnice, nato pa se bomo po označeni poti skozi gozd povzpeli do velike ravne planine v samem osrčju Julijskih Alp – planine Velo polje. Nekoliko nad planino je Vodnikov dom (1817 m), kjer bomo prespali. Naslednji dan se bomo preko Malega polja in Mišeljskega prevala sprehodili do Lazovškega prevala (1966 m), od tam pa po zahtevni neoznačeni stezi do najvišjega vrha Fužinskih gora – na Debeli vrh (2390 m). Po sestopu na preval se bomo preko idiličnih planin V Lazu (1560 m) in Krstenica (1670 m) vrnili na izhodišče v dolini Voje.

Zahtevnost: lahka neoznačena pot, le vzpon in sestop na Debeli vrh z Lazovškega prevala je zahtevnejši (zahtevna neoznačena pot).
Čas hoje: prvi dan okvirno 5 do 6 h, drugi dan okvirno 7 do 8 h. Počitki niso všteti.
Potrebna oprema: osebna oprema, ki vključuje vremenu primerna oblačila ter planinsko obutev, pohodniške palice, čelada. Ne pozabite na naglavno svetilko in planinsko izkaznico. Hrana in pijača iz nahrbtnika in v koči.
Prevoz in stroški: način prevoza bo izbran glede na število udeležencev, strošek prevoza okvirno 16 € na osebo. Računajte še 8 € za spanje v koči (cena velja s planinsko izkaznico).
Odhod: v soboto, 21. 9. 2013, ob 5:00 z avtobusne postaje v Rogatcu. Povratek v nedeljo pozno popoldne/zvečer.
Prijave: do srede, 18. septembra, pri Beti Zalezina (040 853 069).
V primeru neugodne vremenske napovedi bo izlet odpovedan.

Turo bo vodil Miha Pavšič (041 367 856), pri katerem dobite dodatne informacije v zvezi z izletom in potrebno opremo.

Toplo vabljeni!